Kako deluje
Dobrodošli na Wilio! Wilio gledate kot neregistrirano stranko
Preklopite na Professional.
Navigacija
Storitve
Cenik
O aplikaciji
Prenesite aplikacijo
Kako deluje
Kako se lahko izboljšamo
Kontaktiraj nas
O wilio.
Prijava
Dobrodošli na Wilio! Wilio gledate kot neregistrirano stranko
Preklopite na Professional.
Navigacija
Storitve
Cenik
O aplikaciji
Prenesite aplikacijo
Kako deluje
Kako se lahko izboljšamo
Kontaktiraj nas
O wilio.
Prijava

Izolacija strehe

Iščete krovca ​​za izolacijo strehe? V tej kategoriji imamo 24.370 ponudnikov. Pošlji povpraševanje.

Začeti
32.806 registrirani strokovnjaki
87.887 rešenih projektov
4.8 Od 5 Povprečna ocena naših strokovnjakov
226 512 Naprave za uporabo
Izolacija strehe

Potrebujete storitev na področju izolacije strehe? Wilio vam bo pomagal najti kakovostne strokovnjake za geodetijo prostora, izolacijo izolacije, pritrditev parne zapore in tesnjenje folijskega priključka. Cena izolacije strehe je običajno odvisna od obsega storitev. Oglejte si več informacij o storitvah: merilnik, kiti in rezalni nož, ki jih nudi eden od naših 24.370 strokovnjakov v kategoriji

Poglej tudi:Cene
32.806 registrirani strokovnjaki
87.887 rešenih projektov
4.8 Od 5 Povprečna ocena naših strokovnjakov
226 512 Naprave za uporabo
Koristne informacije.Kaj morate vedeti

Izolacija strehe
Kdo ni izoliral podstrešja, lahko vedno ugotovite po golobih in drugih pticah, ki sedijo na strehi in uživajo vso toploto, ki prihaja iz spodnje hiše. Vročina narašča in spretne ptice to hitro izkoristijo.

Kaj je izolacija podstrešja?
Izolacija podstrešja je pregrada materiala v vašem strešnem prostoru. Postavite ga lahko med tramove (vodoravne tramove vzdolž tal vašega podstrešja) ali špirovce (poševne tramove, ki podpirajo streho).

Kakor koli že, izolacija upočasni prenos toplote med vašim bivalnim prostorom in zunanjim svetom, kar pozimi ustvarja toplejši dom, poleti pa hladnejši dom. Izolacija med tramovi zadržuje toploto v spodnjem bivalnem prostoru in ustvarja hladno podstrešje, medtem ko izolacija v špirovcih ohranja toploto tudi v strešnem prostoru.

Druge prednosti izolacije strehe vključujejo:

Nižji računi za ogrevanje
Izboljšanje energetske učinkovitosti vašega doma
Povečanje vrednosti vašega doma
Izolacija podstrešja za povprečno hišo dvojček s 3 spalnicami in plinskim centralnim ogrevanjem se lahko začne z izolacijo, ki jo naredi sam za približno 50 €, kar lahko traja manj kot eno leto, kar zmanjša stroške energije.
Zakaj je potrebna izolacija podstrešja?
V neizoliranih hišah se četrtina izgubljene toplote širi skozi streho. Izolacija podstrešja ali strehe je odličen način za povečanje udobja vašega doma. In še več dobrih novic: trajal bo več kot 40 let in bi se moral večkratno povrniti pri prihrankih energije, saj so stroški izolacije podstrešja relativno nizki.

Kar zadeva okoljske koristi, vam bo dobra izolacija podstrešja pomagala zmanjšati tudi ogljični odtis vašega doma. To je zato, ker bolje kot je izoliran vaš dom, učinkovitejši bo vaš ogrevalni sistem – zmanjšali boste emisije in prihranili denar na računih.

Ali lahko sam izoliram podstrešje?
Strešno izolacijo lahko (pravzaprav precej enostavno) namestite sami, če:

Enostavno je priti v vaš strešni prostor.
Ni težav z vlago ali kondenzom.
Vaši podstrešni tramovi so enakomerno razporejeni.
Ne poskušate izolirati ravne strehe.
Za kaj bolj zapletenega kot je to, morate biti izkušen mojster ali uporabiti profesionalnega tehnika, ki ve, kako izolirati podstrešje na najbolj primeren in učinkovit način.

Ravne strehe naj vedno izolira strokovnjak. Če je prostor vlažen, morate to rešiti, preden začnete z izolacijskimi deli.

Obnova hiš iz netradicionalnih materialov
Če živite v zgodovinski hiši ali hiši, ki je bila zgrajena z lokalnim tradicionalnim kamnom ali drugimi materiali, uporabite ustrezne materiale in metode za izolacijo podstrešja. V nasprotnem primeru vaš dom morda ne bo mogel ostati tako topel ali suh, kot bi moral. Pravzaprav je morda najbolje, da se posvetujete ali najamete lokalne delavce, ki so usposobljeni za zadevne tehnike.

Kako izolirati podstrešje
Če imate suho podstrešje z lahkim dostopom in enakomerno razporejenimi tramovi, ga boste najceneje in najlažje izolirali med špaletami s koluti izolacijske strehe. Ti so lahko iz mineralne volne, steklenih vlaken ali recikliranih materialov.

Najprej odstranite vse stare škatle in nepotrebne stvari s podstrešja.

Morebitne cevi in ​​rezervoarje za vodo v strešnem prostoru zavarujte pred zmrzovanjem, saj bo podstrešje, ko bo izolirano od bivalnih prostorov pod njim, veliko hladnejše.

Preverite, ali obstajajo električni vodi. Če obstaja, mora biti nad izolacijskim materialom, vendar se ne sme raztezati, da bi to dosegli. Če niste prepričani, kaj storiti, se posvetujte s profesionalnim električarjem.

Izmerite podstrešje in kupite dovolj izolacijskega materiala, da ga pokrijete, da ga napolnite do globine vsaj 270 mm.

Odvijte izolacijo in jo položite med tramove. Večina tramov je visokih približno 100 mm (vendar to najprej izmerite), zato boste za to prvo plast potrebovali 100 mm volne. Podstrešne izolacijske plošče so običajno široke 1140 mm, zato jih boste verjetno morali odrezati, da se prilegajo. Uporabljajte škarje, saj bo trganje ali raztezanje materiala zmanjšalo njegovo učinkovitost.

Ustvarite drugo plast pravokotno na prvo. Če je vaša prva plast globoka 100 mm, boste za drugo plast potrebovali 200 mm volne.

Svoje podstrešje moram uporabiti kot prostor za shranjevanje, ga lahko vseeno izoliram?
Če želite stvari varno shraniti na podstrešju, boste morali nad tramove pritrditi deske. Toda če preprosto zapolnite vrzeli med tramovi z izolacijo in nato greste čez vrh, ne boste dobili dovolj globine izolacije podstrešja.

Kako lahko povečate debelino strešne izolacijske plasti

Med tramove položite mineralno volno in nato čez tramove pritrdite trdne izolacijske plošče s podnimi deskami na vrhu. Bi lahko kupite lahko celo izolacijo in talne plošče, ki so med seboj že povezane, s čimer je delo veliko hitrejše in enostavnejše.

Uporabite lahko tudi svoje sposobnosti (ali spretnosti nekoga drugega), da ustvarite višjo raven tal, da boste lahko prilagodili potrebnih 270 mm izolacije podstrešja.

Ne glede na to, kako se boste odločili, ne vstavite 270 mm mineralne volne in jo nato samo stisnite, saj bo to zmanjšalo njeno učinkovitost in lahko bi porabili manj.

Ne pozabite, da bo izolacija med tramovi ustvarila hladen prostor na strehi, tako da, če tam hranite karkoli, kar mora ostati toplo, je bolje, da izolirate špirovce kot tramove.

Kako preprečim uhajanje toplega zraka na podstrešje skozi loputo?
Prepričajte se, da se pokrov tesno prilega. Če ni, ga bo verjetno treba zamenjati. Če se zdi, da se bolje prilega pozimi kot poleti, imate morda na podstrešju vlago in to boste morali odpraviti, preden razmislite o izolaciji strehe.

Ko ste zagotovili tesno prileganje, uporabite odstranjevalec med njim in okvirjem.

Preverite, ali toplota ne uhaja v streho skozi druge odprtine – na primer nad prezračevalno škatlo ali okoli cevi. Če obstajajo, jih pred izolacijo podstrešja zatesnite.

Podstrešje sem preuredil v bivalni prostor. Kako ga izoliram?
Če podstrešje uporabljate kot spalnico, igralnico ali delovno sobo, boste želeli, da bo v njem tako toplo kot v preostalih delih hiše – zato izolacija podstrešja ni smiselna. Namesto tega morate streho izolirati. Običajna metoda je vstavljanje trdnih izolacijskih plošč med špirovce.

Odrezane naj bodo na točno pravo velikost, da se dobro prilegajo in ne prepuščajo prepiha. Da bi dosegli zahtevano debelino izolacije 270 mm, boste morda morali izolirati tudi špirovce z izoliranimi mavčnokartonskimi ploščami.

Če vam videz izolacijskih plošč ni všeč, jih lahko obložite z mavčnokartonskimi ploščami in pobarvate ali polepite s tapetami.

To metodo lahko uporabite tudi, če želite ohraniti toploto podstrešja iz drugih razlogov.

Moja podstrešna loputa je premajhna, da bi skoznjo šel odrasel človek. Kako lahko izoliram podstrešje?
Potrebovali boste poklicnega tehnika, ki bo s posebno opremo vpihal granulatno izolacijo na vaše podstrešje. Izolacijski material strehe bo celulozna vlakna ali mineralna volna, ki je modificirana tako, da zagotavlja negorljivost. To naj bi trajalo le nekaj ur, odvisno od velikosti vašega podstrešja.

Kako deluje izolacija podstrešja, če imate ravno streho?
Če imate ravno streho, jo je bolje izolirati od zunaj kot od znotraj. Izolacija od spodaj lahko povzroči težave s kondenzacijo.

Ko nameravate naslednjič zamenjati streho, jo boste morali še vedno izolirati, da bo ustrezala vladnim predpisom. Če nameravate to storiti v bližnji prihodnosti, je smiselno, da oba dela opravljate skupaj. Med površino lesene strehe in vremensko odporno zunanjo plast lahko dodate plast izolacije.

Če pa vaše ravne strehe ne bo treba zamenjati več let, lahko dodate izolacijsko ploščo neposredno na vrh, odporen proti vremenskim vplivom.

Naše podstrešje je malo vlažno, bo izolacija poslabšala stanje?
Izolacija med tramovi bo poskrbela, da bo podstrešje veliko hladnejše, kar bi lahko poslabšalo vaš problem vlage. Tudi izolacija špirovcev lahko povzroči vlago, ker preprečuje prepih in zmanjšuje naravno prezračevanje. Torej, če se odločite za izolacijo podstrešja, bo verjetno treba povečati količino prezračevanja, v tem primeru boste potrebovali gradbeno dovoljenje.

Priporočamo, da pred začetkom tega projekta poiščete nasvet gradbenika ali strokovnjaka za vlago. Pogovorite se z njimi o odstranjevanju vlage, preden razmišljate o izolaciji podstrešja.

Moj rezervoar za hladno vodo in cevi so na podstrešju. Bo izolacija vplivala nanje?
ja Če med tramove položite izolacijo, bo strešni prostor pozimi izjemno hladen. Zato morate rezervoar in cevi posebej izolirati, da preprečite zmrzovanje in pokanje. Če se to zgodi, bo popravilo stalo veliko več kot prihranek, ki ga dobite z izolacijo podstrešja.

Če boste izolirali med špirovci in ne med podstrešnimi tramovi, bo prostor topel in vaše cevi bi morale biti v redu.

Izolacija podstrešja vam lahko prihrani denar.

Temu se ne morete izogniti: Če je vaš dom v hladnem podnebju, je vzdrževanje toplega pozimi drago. Ministrstvo za energijo napoveduje, da se bodo cene zemeljskega plina in kurilnega olja to zimo v primerjavi z lansko znova zvišale – po letu, v katerem so cene kurilnega olja v večjem delu države močno porasle.

Seveda lahko znižate termostat in se navadite nositi obsežne puloverje v zaprtih prostorih, da zmanjšate stroške. Če pa imate nedokončano podstrešje, je ustrezna izolacija eden najpreprostejših načinov za znižanje računov za ogrevanje v tej sezoni. "To je DIY projekt, ki se ga lahko lotite čez vikend, prihranki, ki jih dobite, pa se vsako leto povečajo,« pravi Peter. Ocenjuje se, da lahko s pravilno izoliranim podstrešjem prihranite od 10 do 50 odstotkov na računu za ogrevanje. Za topla podnebja deluje obratno; poleti pomaga stabilizirati notranje temperature v hiši, tako da so stalno pod nadzorom potrebe po hlajenju.

V popolnem svetu bi najeli energetskega revizorja, da bi vam natančno povedal, koliko zaščite dobite z nekaj centimetri podstrešne izolacije, ki jo že imate, in določil stvari, kot so puščanja zraka, ki jih lahko zaprete, da zagotovite, da bo vaša izolacija delovala V redu. Če pa si ne morete privoščiti, da bi za to storitev plačali nekaj sto dolarjev, ne skrbite: tukaj smo zbrali vse najpomembnejše znanje in izkušnje o stroških izolacije podstrešja, izdelkih, pripravljalnih delih in namestitvi. Za več podrobnosti nadaljujte z branjem.

Stroški izolacije podstrešja
Glavni dejavniki, ki vplivajo na stroške, so:

Vrsta in material izolacije
Kvadratni metri vašega podstrešja
Cene dobavitelja ali monterja izolacije
Opomba: Če morate izolirati okoli električnih razdelilnih omaric ali kablov, bo postopek morda zahteval pomoč električarja.

Začnite s podstrešjem
Nehajte uporabljati podstrešje za shranjevanje. Zakaj? Kajti podstrešje najlažje in najceneje izoliramo tako, da material položimo pod tla. Če pa so tla prekrita z desko, ni mogoče pokriti celotne zahtevane površine z izolacijo.

Prepričajte se, da dvignete tla in položite novo izolacijo na staro. Ker ni tal, boste morali poiskati prostor za izvensezonska oblačila in priložnostne predmete drugje.

Izberite vrsto in material izolacije
Pri izolaciji podstrešja pri domačem mojstru imate dve možnosti: sipko polnilo ali filc (splošen izraz za površinsko izolacijo). Oboje je mogoče dodati na neizolirana podstrešja ali nanesti na obstoječe materiale. Ko se odločite, katera vrsta je najboljša za vas, raziščite možnosti materiala in cene, da boste lažje izbrali pravi izdelek. Vedno preverite nalepke za posebne informacije o tem, kaj kupujete.

Ohlapno polnjenje

Izolacijska vlakna se zapakirajo v vrečke in vpihajo na želeno globino in gostoto s posebnim strojem, ki ga lahko najamete v hobi centru. Polnilo lahko vlijete na mesto in ga razporedite ročno, vendar je postopek veliko bolj delovno intenziven in rezultati ne bodo tako dobri.

Najbolje deluje za:

Podstrešje z nepravilnimi ali nestandardnimi razmiki med tramovi
Mansarda s številnimi ovirami za delo
Podstrešje, kjer je potrebno položiti izolacijo, saj dobro zapolnjuje rege in fuge
Podstrešja z nizkim stropom z omejeno višino za manevriranje med delom
Naredi sam, ki želijo svoje delo opraviti hitro in jim je udobno delo z električno opremo
Možnosti izolacijskega materiala:

Steklena vlakna

R-vrednost na palec: 2,2-2,7
Izdelano iz: recikliranega stekla ali peska, ki se stopi in prede v vlakna
Zaključek: lažji od celuloze ali mineralne volne, vendar se bolj useda kot ti materiali, zato morate nanesti debelejšo plast, da zagotovite potrebno zaščito.

Celuloza

R-vrednost na palec: 3,2-3,8
Izdelano iz: recikliranih potrošniških papirnih vlaken, ki so odporna proti insektom in ognju
Zaključek: Najpogosteje uporabljen pihan material, ki pa lahko ob vlagi zgnije in splesni.

Mineralna volna

R-vrednost na palec: 3,0-3,3
Izdelano iz: kamnitih vlaken ali reciklirane žlindre iz plavža
Zaključek: nudi naravno požarno odpornost, vendar stane več kot drugi razsuti materiali.

Batty

Ta fleksibilni izolacijski material je najpogosteje pakiran v zvitkih, ki so različnih debelin in standardnih širin, običajno 16 in 24 palcev, da se prilegajo med nosilce ali čepe v domu. Dobavljivi so z ali brez prevleke iz papirja ali folije, ki služi kot parna zapora. Dodate eno ali več plasti, da dosežete želeno stopnjo izolacije.

Najbolj primerni so za:

Podstrešje s standardnim razmakom nosilcev, predvsem brez izolacije
Podstrešje z več ovirami
Mansarda z zadostno višino za manevriranje med delom
Obrtniki, ki jih ne moti rezanje materiala, da se prilega oviram
Možnosti izolacijskega materiala:

Steklena vlakna

R-vrednost na palec: 2,9-4,3
Izdelano iz: recikliranega stekla ali peska, ki se stopi in prede v vlakna
Zaključek: Običajno uporabljen in poceni, vendar lahko vlakna dražijo pljuča in kožo (čeprav manj kot v preteklih letih, zahvaljujoč boljši izdelavi) in so manj učinkoviti pri blokiranju pretoka zraka kot drugi materiali.

Celuloza

R-vrednost na palec: 3,7-3,8
Izdelano iz: recikliranih potrošniških papirnih vlaken, ki so odporna proti insektom in ognju.
Zaključek: Ne draži pljuč ali kože, vendar je izdelek proizveden v omejenem številu proizvajalci.

Mineralna volna

R-vrednost na palec: 3,0-3,3
Izdelano iz: kamnitih vlaken ali reciklirane žlindre iz plavža
Zaključek: Je naravno odporen proti ognju, vendar je izdelek dražji od drugih.

Bombaž

R-vrednost na palec: 3,7-3,8
Izdelano iz: recikliranih vlaken jeans blaga
Zaključek: Blokira pretok zraka in prenos zvoka, vendar je material dražji od drugih.

Povečajte velikost obstoječe izolacije
Vzemite merilni trak in svetilko, da vidite, kakšno izolacijo že imate na podstrešju in kako globoko je. Izvlecite in zavrzite ves stisnjen, z vodo umazan ali plesen material – neuporaben je.

Koliko izolacije kupiti
Izmerite kvadraturo svojega podstrešja. Preberite nalepke za brezplačno polnilo; vsaka vreča navaja zahtevane globine za razpon vrednosti R in število vreč, potrebnih za pokrivanje 1000 kvadratnih metrov na teh globinah.

Za palice ali zvitke izračunajte število glede na širino in dolžino uporabljenega izdelka. V vsakem primeru si priskrbite dodatno vrečko ali zvitek – zagotovo ne želite, da bi vam zmanjkalo, tik preden je delo opravljeno.

Prvi korak priprave: Zagotovite zračno tesnilo

Vrzeli na podstrešju ali med spodnjimi nadstropji in podstrešjem bodo omogočile uhajanje ogretega (ali ohlajenega) zraka v zunanji prostor, zaradi česar bo morebitna dodatna izolacija v bistvu neuporabna. (Tukaj je diagram običajnih puščanj zraka.) Tukaj je hiter temeljni premaz za odstranjevanje mest, ki so nagnjene k prepihu.

Okrog podstrešnih oken: uporabite peno za pršenje v pločevinkah z minimalno ekspanzijo okoli ohišja in zatesnite puščanje okoli krila in obrobite s tesnilno peno.

Okoli kanalov, žic, izpušnih ventilatorjev in cevi: reže je mogoče zatesniti z ognjevarno tesnilno maso; večje zaprite z ognjevarno peno

Okoli dimnikov in dimnih kanalov: Uporabite kovinsko obrobo, zatesnjeno z visokotemperaturno tesnilno maso ali ognjevzdržnim cementom

Drugi ključni pripravljalni koraki pred izolacijo

Odstranite te dejavnike, da zagotovite, da bo vaša izolacija trajala leta, in ohranite zrak, kamor sodi: v vašem domu.

Popravite puščanje strehe. Voda je sovražnik izolacije. Ustvari gojišče za plesen in uniči zračne žepe, ki blokirajo pretok toplote. Poiščite vodne madeže na strešni oblogi in vlažne ali plesnive lise na podstrešnih tramovih in obstoječi izolaciji kot namige za lokacijo puščanja.

Preverite svetlobna telesa. Razen če uporabljate izolacijo iz mineralne volne ali vaše napeljave niso razvrščene kot varne za stik s katero koli vrsto izolacije, ne dovolite, da bi se material dotaknil ali prekril talnih luči - to je nevarnost požara. Ustvarite varnostno režo vsaj 3 cm okoli vseh napeljav z uporabo blaga, kovinskih oblog ali odpadnega vezanega lesa.

Vse sesalne ventilatorje in zračnike usmerite na zunanjost. Čeprav je odvajanje kakršnih koli izpušnih plinov na podstrešje v nasprotju z gradbenimi predpisi, se je veliko domačih mojstrov izogibalo. Popravite to napako, da se vlažen izpušni zrak ne ujame v vašo izolacijo in je uniči.

Pri vgradnji izolacije se zaščitite
Tukaj je primer, kako opraviti delo brez nesreč ali poškodb.

Nosite masko za prah, zaščitna očala, delovne rokavice, srajco z dolgimi rokavi in ​​dolge hlače, da zaščitite pljuča, oči in kožo pred vlakni.
Ne stojte na tramovih. Če izgubite ravnotežje, lahko udarite v strop. Kot stojno površino uporabite kos vezanega lesa ali več močnih širokih desk in jih med delom premikajte. Za stabilnost morajo pokrivati ​​vsaj tri nosilce.

Osvetlite temne vogale podstrešja s prenosnimi baterijskimi svetilkami ali lučmi za delavnice, ki se pripnejo.

Ohranite pretok zraka na podstrešju

Prekrivanje podvodnih zračnikov z sipkim polnilom ali klobučevino, kar dosežete, če položite izolacijo vzdolž napuščev, je velik ne-ne. Zračni tok od sofitov do slemenskega zračnika ohranja streho hladno in preprečuje nastanek ledenih jezov. Material bo blokiral ta tok. Iz istega razloga se izolacija ne sme dotikati spodnje strani strehe. Da bi preprečili širjenje materiala, pritrdite plastične ali penaste deflektorje na strešno oblogo v bližini napuščev.

Če izolirate od začetka, postavite pravo parno zaporo na pravo mesto.

Čeprav je nekatera preja opremljena s papirjem ali folijo, ki lahko deluje kot parna zapora, nekateri strokovnjaki raje uporabljajo 6 mm polietilensko folijo, razrezano med tramovi, in šive zalepijo s folijskim trakom, da preprečijo vdor vlage v izolacijo. Ne glede na to, ali uporabljate sipko polnilo ali filc, postavite parno zaporo čim bližje topli strani vaše izolacije, kjer bi lahko vstopil vroč, vlažen zrak – proti notranjosti hiše v hladnih podnebjih (pod talno izolacijo). in na podstrešje na topel zrak (zgornji del talne izolacije). Nekatera območja ne potrebujejo parne zapore.

Drugi triki in nasveti za vgradnjo izolacije
Delajte od oboda podstrešja proti vratom ali loputi, da ne stopite na vso izolacijo, ki ste jo pravkar položili.
Vedno pokrijte vrhove stropnih tramov, da zagotovite, da je izolacija dovolj globoka, da doseže vašo ciljno R-vrednost, in da preprečite izgubo toplote, ki nastane pri lesenem okvirju.

Čez dan se temeljito tuširajte, da odstranite vlakna s kože, delovna oblačila pa operite po enem nošenju.

Za brezplačno polnjenje

Popravite blokado okoli lopute ali vrat, da omogočite polaganje materiala okoli območja brez puščanja.

Prepričajte se, da je globina polnila enakomerna na podstrešju. Da bi zagotovili enakomernost vpihanega materiala, privijte vodilne elemente globoko po celotnem prostoru.

Če želite doseči ciljno R-vrednost izdelka, ki ste ga izbrali, uporabite število vreč, ki so ga vaši izračuni pokazali, da je treba podstrešje izolirati - nikoli manj. Če ste dosegli ciljno globino, vendar vam je ostalo še nekaj vreč, enakomerno dodajajte material po celotnem prostoru, dokler ne porabite vseh vreč.

Da bi material dosegel pravilno gostoto med uporabo, naj bo cev za pihanje vzporedna s tlemi in talnimi tramovi. Polnilo napihnite med in čez tramove, ne čez njih.

Za batty

Pri prvem polaganju izdelka vedno uporabite neovite filce, da preprečite zadrževanje vlage med novo in staro plastjo izolacije. Lahko jih kupite nepremazane ali preprosto odstranite podlago iz papirja ali folije.

Novo plast nešivenega klobučevine položite pravokotno na staro plast, da prekrijete vrzeli v spodnji plasti. Sosednje batnice morajo biti tesne, vendar ne dovolj tesne, da bi jih stisnile.

Nikoli ne polagajte težjih klobučevin, kot je bombaž, na lažje, kot je steklena vlakna. Stisnili boste spodnji sloj in zmanjšali njegovo učinkovitost.
Vedno odrežite letvice, da se prilegajo oviram in prebojom. Če jih zamašite ali potiskate po ceveh, boste stisnili žepe za zrak v materialu in zmanjšali njegove izolacijske lastnosti.

Ne puščajte vrzeli med letvami in tramovi, ovir ali sosednjih letev. Tudi ozke bodo povzročile uhajanje zraka. Namesto tega odrežite tanek trak izolacije, ki jo uporabljate.

Zaščitite dostopne točke

Podstrešna loputa ali vrata: na podstrešno stran lopute ali vrat pritrdite izolacijo iz trde pene.
Zložljivo stopnišče ali lestev: Zaščitite svoje zavetje brez prepiha z izoliranim šotorom na zadrgo.

Nasvet: Testo razrežite s kuhinjskim nožem. Nekateri strokovnjaki ga imajo raje kot običajne nože, saj veliko rezilo zlahka reže skozi debel material. Uporabite kos vezanega lesa kot rezalno površino in ravnilo kot pomoč pri rezanju.

Razmišljate o dokončanju mansarde?
Če razmišljate, da bi podstrešje spremenili v shrambo ali bivalni prostor, se splača spremeniti taktiko izolacije med špirovci in stenskimi tramovi namesto tal. Uporabite lahko plošče iz trde pene ali najamete strokovnjaka za nanašanje izolacije s peno.

Penasti bloki blokirajo pretok zraka brez parne zapore in imajo višjo R-vrednost na palec kot ohlapno polnilo ali klobučevina, tako da dobite več zaščite z manjšo globino. Za razliko od sipkega polnila ali klobučevine morate za prekrivanje odprtin na sofitu uporabiti peno za pršenje (niso potrebne za hlajenje strehe). Nato pokrijte peno z mavčno ploščo v skladu z zahtevami požarne varnosti.